середа, 20 лютого 2019 р.

20 лютого, середа

         День Героїв Небесної Сотні

Небесний загін відлетів у небеса
Їх душі вже світять зорею...


               Акція "Запали свічку Героям Небесної Сотні"


Небесна сотня Тернопільщини.
 Пам’ятаймо їхній подвиг!

Сьогодні Тернопільщина разом зі всією Україною вшановує пам’ять загиблих Героїв Майдану. За те, що хотіли жити у вільній країні, за те, що хотіли жити у своїй країні, вони віддали найдорожче – своє життя.Серед Героїв Небесної сотні – 7 наших земляків: Олександр Капінос, Устим Голоднюк, Назар Войтович, Василь Мойсей, Ігор Костенко, Тарас Слободян і Василь Аксенин. Всі вони Указом Президента України удостоєнні звання Героя України.

           Капінос Олександр Анатолійович


  Народився 10 березня 1984 року в селі Дунаїв Кременецького району. Був активістом ВО «Свобода». У 2012 році витримав 12 днів без їжі на знак протесту проти мовного закону.
   На майдан  їздив періодично кілька разів. Під час сутичок на Грушевського 18 лютого в нього влучили гранатою. Йому пробило артерію. його госпіталізували, але в лікарні він помер.
У рідному селі збудували пам’ятник Герою, а його іменем назвали рідну школу.



           Усти́м Володи́мирович Голодню́к 

Народився12 серпня 1994, м. Збараж, Тернопільська область, Україна — 20 лютого 2014, Київ, Україна — громадський активіст Євромайдану, боєць 38 сотні самооборони майдану. Герой України

Устим Голоднюк – 19-річний юнак зі Збаража був вбитий пострілом снайпера у голову на вул. Інститутській 20 лютого. Хлопець якраз разом з товаришами повертався, щоб забрати поранених.
Снайперська куля наскрізь прошила ООНівську блакитну каску хлопця. В його честь відкрили меморіальну дошку на фасаді рідної школи в Збаражі, а також музей, куди передали його особисті речі. Міська рада присвоїла Устиму звання почесного жителя міста Бережани (посмертно).

Назарій Юрійович Войтович 

(2 червня 1996, с. ТравневеЗбаразький районТернопільська областьУкраїна — 20 лютого 2014КиївУкраїна) — учасник Євромайдану, студент Тернопільського кооперативного торговельно-економічного коледжуГерой України.

Назар Войтович – наймолодший Герой Небесної сотні. Загинув на Майдані 20 лютого. 17-річний юнак приїхав на Майдан зранку «кривавого четверга» і пробув лише годину, загинувши від кулі снайпера.
Хлопець був студентом третього курсу тернопільського кооперативного коледжу. В рідній школі Героя відкрили музей Героя Небесної сотні, де зберігаються речі, які були з ним на Майдані. В честь сина батько із друзями облаштував Мистецьку резиденцію ім. Назара Войтовича.

                Мойсей Василь Михайлович


Василь Мойсей народився 22 березня 1992 року. Приїхав на Майдан у Київ разом зі своїми побратимами в ніч з 18 на 19 лютого. Вранці 20 лютого на Інститутській вулиці у нього влучив снайпер. Хлопця не врятувало те, що він був у цивільному бронежилеті. Куля пошкодила важливі кровоносні судини. Помер хлопець у 17-й лікарні Києва від вогнепального поранення у грудну клітину.

Василь Мойсей – родом з села Зубрець, Бучацького району. Його поховали у Луцьку, де він жив і навчався останні роки. Міська рада присвоїла Василю звання почесного жителя міста Луцьк (посмертно).

                     Костенко Ігор Ігорович



22-річний активіст Майдану Ігор Костенко був студентом-географом, спортивним журналістом і редактором української Вікіпедії. Був убитий 20 лютого в районі Жовтневого палацу. За словами його друга Володимира, який переносив тіло Ігоря, його ноги були побиті «так що їх можна було зав’язати у вузол».

Хлопець – родом з села Зубрець Бучацького району. Ігоря Костенко було посмертно визнано кращим вікіпедистом та освітянином року.

            Аксенин Василь Степанович


Василь Аксенин народився 4 лютого 1962 року с. Литячі Заліщицького району. Останні роки проживав у Чернівцях.
ін був важко поранений у Києві під час розстрілу демонстрантів 20 лютого. Того дня із від ранку не було телефонного зв’язку, а потім рідним подзвонили з лікарні: «Поранений…». Травми отримав майданівець дуже серйозні: була пробита черевна порожнина, пошкоджена тазостегнова кістка. Василь переніс кількагодинну серйозну операцію. Наприкінці лютого його відвезли до Польщі на лікування. У Польщі від отриманих ран він помер.

                   Слободян Тарас Ігорович


Тарас Слободян народився 10 грудня 1982 року. Проживав у місті Тернопіль. Точної дати смерті активіста не встановлено. Хлопець перебував на Майдані у Києві, проте потім безслідно зник. Його закатоване тіло знайшли аж у березні в лісі на Сумщині.

На фасаді Тернопільського економічного університету, де він навчався і працював встановили меморіальну дошку.





ХХай пам’ять всіх невинно убитих згуртує нас, живих, 
дасть нам силу та волю,  мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.

Немає коментарів:

Дописати коментар