пʼятниця, 6 квітня 2018 р.

ЗНО!


Географія ЗНО!!!!!!!!!!

1) зменшилася кількість завдань: було 58, стало 56.
2) зменшилася кількість тестів з однією правильною відповіддю: було 42, стало 36.
3) збільшилася кількість задач: раніше їх було 4, тепер 8.

Якщо в минулому році за всі виконані задачі можна було отримати 8 балів (оскільки 4 задачі), то тепер 16 балів, оскільки задач 8.

середа, 4 квітня 2018 р.

4 квітня День створення НАТО

НАТО - Організація Північноатлантичного договору, Північноатлантичний Альянс, був заснований 4 квітня 1949 року у США з метою захисту миру і стабільності.


неділя, 1 квітня 2018 р.

Вітаю з Вербною неділею


Цікаве про птахів

Цікаве про птахів

Найбільшим птахом у світі вважається страус африканський. Правда він не вміє літати, проте у нього найдовший крок (іноді понад 7 метрів). Зріст деяких досягає 2,7 м, а вага – 150-170 кг. Найбільше і найміцніше яйце теж страусине. Воно важить як 18 курячих і здатне витримати людину вагою до 115 кг. Щоб зварити таке яйце знадобиться близько 40 хвилин. Живуть ці дивовижні птахи переважно в Африці, хоча раніше вони зустрічалися і на Близькому Сході.


Найбільшим лісовим птахом є шлемоносний казуар - «рогата голова», який теж не вміє літати. Його зріст може  досягати 180 см, а вага до 70 кг. Мешкає дивовижний птах у тропічних лісах Нової Гвінеї і Австралії. Він дуже небезпечний для людини. Назва «Рогата голова», мабуть, походить від того, що на голові у птаха є роговий наріст. Дві «сережки» соковито-червоного кольору прикрашають синю з фіолетовим відливом шию, тіло казуара вкрите чорним, м’яким пір’ям. Серйозною зброєю його є кігті на ногах. Середній кіготь може досягати 12 см. У 2004 році Книга рекордів Гіннеса визнала казуара найнебезпечнішим птахом на землі. Відомий випадок, коли на початку минулого століття 
(1926р.) в Австралії казуар вбив людину. Великій небезпеці піддаються працівники зоопарків, які доглядають за цими птахами.

Найбільшим птахом, що літає,  вважається кондор. Це великий гриф з блискучо-чорним оперенням, що мешкає на важкодоступних скелях тихоокеанського узбережжя Південної Америки. Розмах його крил сягає більше 3 метрів. Дуже видовищно виглядають кондори, ширяючи високо в небі. Відпочивати вважають за краще теж на високому скелястому карнизі. Не їсти птахи можуть кілька днів. Серед птахів – довгожителів кондори є абсолютними рекордсменами. Відомий факт, коли один з них прожив у неволі 72 роки.

Пінгвіни вважаються чемпіонами витривалості до низьких температур і  відносяться до нелітаючих птахів. Мешкають вони у Антарктиді – найхолоднішому місці на Землі. Існують 17 видів пінгвінів. Найбільші серед них – імператорські. Вони досягають 1,4 м заввишки і важать до 45 кг. Полюючи за здобиччю,  пінгвін може пірнути на глибину до 535 метрів і знаходитися під водою до 15 хвилин. Своїх пташенят вони виводять і вирощують в Арктичну зиму на снігу, коли люті морози сягають до -68 градусів. Матуся відкладає одне яйце і обережно передає татусеві, який вмощує його на лапах, накриває складкою шкіри ніби теплою кишенею. Через  два місяці з’являється маля і пінгвін-тато повертає маленького пінгвінчика мамі.

Колібрі -  найменші птахи у світі (довжина тіла 5,7 см, маса трішки лише 1,5 г), яєчко завбільшки з горошину, гніздечко колібрі з пташенятами легко вміститься у чайній ложечці.  Колібрі ще називають птахами – гелікоптерами. Ця дивовижна істота, не змінюючи положення тіла, може летіти в будь-якому напрямку: вгору, вниз, вперед, назад і навіть догори ногами. А ще вміє колібрі зависати в повітрі над квітами. У цей час вона так часто вимахує крильцями, що їх навіть помітити важко. У колібрі навіть язик незвичайний. Він роздвоєний, на кінчику «скатаний» у трубочку, щоб пташці було зручно висмоктувати нектар з квітів. А ще язик у колібрі дуже довгий і серце величезне.  (Його розмір сягає половини тіла пташки і б’ється дуже швидко). Колібрі є великі ненажери. За день вони з’їдають удвічі більше, ніж важать самі. Ці маленькі пташки дуже відважні. Вони самовіддано боронять свої гнізда від ворогів, сміливо кидаючись на нападників гострим тонким дзьобиком вцілюючи їм в око. Скидають на землю навіть змій.

Найкрасивішими серед птахів по праву вважається павич. Навіть його голівку прикрашає «корона».  Хвіст приніс павичу всесвітню славу. Він з легким шелестом розгортає величезне віяло хвоста і вмить перетворюється на казкову жар-птицю. На барвистому віялі золотом і смарагдом «спалахують» так звані «павичеві вічка».Батьківщина павича – Індія. Тут він є священним птахом, який символізує всесвітню гармонію. За легендами, павич – супутник бога війни та бога сили йогів, а також богині мудрості. Ще три тисячоліття тому в біблійного царя Соломона утримували павичів. Згодом індійських павичів розвезли по всьому світу для прикрашання царських палаців, багатих маєтків, садів та парків.

Качечка мандаринка - це доволі рідкісний вид, занесений до Червоної книги. Мандаринки мешкають у Східній Азії. Вбрання самця влітку поєднує всі кольори веселки: зелене воло, мідно-червона потилиця, яскраво-пурпурові смужки на голові, руде підборіддя і щоки, сіро-зелені боки, поцяцьковані білими і червоними смужками, оливково-білі крила, блакитно-фіолетові груди, ще й на додаток – червоний дзьоб. Восени, коли мандаринки скидають своє яскраве пір’я і мало чим відрізняються від інших качиних, вони стають здобиччю мисливців.

День птахів