вівторок, 12 лютого 2019 р.

                            12 лютого 1502 року

Португальський мореплавець
 Васко да Гама відплив з Ліссабона у свою другу подорож до Індії. 


В 1502 році Васко да Гама вирушив у нову подорож до Індії. Цього разу у його розпорядженні було 20 каравел і 800 солдат. Перед експедицією було поставлене завдання завоювати для Португалії нові колонії. На південно-східному узбережжі Африки Васко да Гама заснував факторії Мозамбік і Софала. 

   Васко да Гама прибув до Індії, де уклав союз з місцевими раджами. Держави цих правителів були розташовані на північ та на південь від Калікута; Васко да Гама використав їх у якості відправних баз після того, як до Індії прибула нова португальська ескадра під командуванням Альфонсу д’Албукерки. Калікут було захоплено і того часу він став важливою португальською базою в Індії. 

 А у 1502 році, перед тим, як Васко да Гама вирушив у другу експедицію, король Мануель І наділив мореплавця новим титулом „адмірала Індійського моря”. 
   
Плавання Васко да Гами оспівав відомий португальський поет Камоенс у поемі „Лузіада”. 
   Ця подорож поклала початок завоюванню Індії європейцями й перетворенню її на колонію.
      У вересні 1503 року Васко да Гама повернувся до Лісабону з ескадрою, що налічувала 13 суден. Кораблі були завантажені здобутими трофеями. За це король нагородив мореплавця титулом графа Відігейри. 

Немає коментарів:

Дописати коментар