вівторок, 3 липня 2018 р.

В Антарктиді 

зафіксували новий температурний рекорд у мінус 98 градусів


     Така холодна температура ще не спостерігалася на нашій планеті.

   Вчені з Університету Колорадо зафіксували новий рекорд неймовірно низької температури. Дослідники дистанційно виявили в східній Антарктиді своєрідні плями, мороз в яких досягає мінус 98 градусів за Цельсієм. 
   За словами американців, це настільки холодно, що людина запросто отримає необоротне обмороження дихальних шляхів, якщо пробуде там всього кілька хвилин. Попередній рекорд, що становив мінус 89 градусів, був отриманий в тій же Антарктиді в 1983 році, проте тепер високотехнологічні супутники НАСА дозволили знайти на материку ще більш холодні області.
      Але що ж це за плями? Якщо вірити американським експертам, мова йде про різні западини, тріщини та інші поглиблення в льодовому щиті, де важке крижане повітря осідає при відсутності вітру і вологи і стоїть внизу багато днів, ще більше остигаючи.
    Щоб остаточно підтвердити свої дані, американські кліматологи мають намір спорядити в східну Антарктиду наземну експедицію, якій буде доручено вивчити всі ці поглиблення. Правда, дослідникам для початку доведеться розробити технологію підігріву повітря для дихання, оскільки, як згадувалося вище, такі низькі температури смертельні для людини.

Немає коментарів:

Дописати коментар