вівторок, 28 січня 2020 р.

Антарктида


Вітаємо Антарктиду із 200-літнім ювілеєм!

Рівно два століття тому було відкрито останній материк Земляної кулі двома відомими
мореплавцями Фадеєм Беллінсґаузеном та Михайлом Лазарєвим - Антарктиду. Це справжнє царство криги і холоду, яке століттями було неприступним для мореплавців епохи Великих географічних відкриттів, і лише 28 січня 1820 року воно скорилося двом кораблям "Востока" та "Мирний".

Не зважаючи на те, що Антарктида була відкрита лише двісті років тому, самій назві вже майже два тисячоліття. Назву "Антарктида" вперше почав використовувати відомий географ і математик часів Римської імперії Марін Тірський в ІІ столітті н.е. За його підрахунками на протилежному від Арктики боці планети знаходилася так само "холодна земля" (від грецького "Анти" - проти). З того часу існує географічний термін "Антарктика", тобто "проти", або "навпроти" Арктики - Атиарктика, вона ж Антарктика.
Отже як бачимо, Антарктида - це єдиний материк, який отримав свою назву ще до відкриття, і його існування було доведено не шляхом безпосереднього відкриття, а завдяки географічній закономірності та математичним розрахункам. Але незважаючи на це, щиро вітаємо Антарктиду із 200-літнім ювілеєм!

Немає коментарів:

Дописати коментар